Till senaste kommentaren

Får man utan vidare uppföra ett garagetält på sin egen tomt?

Får man utan vidare uppföra ett garagetält på sin egen tomt? Jag behöver något att förvara min bil i på vintern.
Mattias Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mattias!

  Tack för din fråga! Nej, ett garagetält är en byggnad vilken man måste ansöka om bygglov för eller använda attefallsreglerna till om tältet uppfyller dem.

  Med vänliga hälsningar,
  Julia
 • Gäller det också om det inte står permanent? Tanken är att det skulle stå uppe bara under snöperioden, dvs december-februari. Bilen har tygtak så just snö är problemet.
  Mattias
 • Hej igen Mattias!

  Vi skulle mest sannolikt bedöma det som en olämplig åtgärd för har man möjlighet att söka ett riktigt bygglov ska man inte exempelvis söka tidsbegränsade bygglov eller säsongsbetonade.

  Med vänliga hälsningar,

  Julia
 • Bygglov avskräcker både pga att det verkar svårt och inte minst dyrt tyvärr.
  Mattias
 • Hej
  Grannen vill sätta upp ett ”garagetält” i direkt anslutning till vår gemensamma tomtgräns är det ok om vi som grannar accepterar det? Eller krävs bygglov? Ska en ”byggnad ” alltid placeras 4,5 m från tomtgräns?
  I M D
 • Hej!

  Det är lite svårt att vara generell vid byggnationer eftersom det spelar roll om fastigheten är belägen inom eller utom detaljplanerat område. Vid detaljplanerade områden står det i planbestämmelserna hur byggnader ska placeras och det är det som då gäller. För fastigheter som inte har en detaljplan finns inget som säger att en byggnad ska vara minst 4,5 meter från tomtgräns utan då är det lämpligheten som ska avgöras och se om det är lämpligt att placera en byggnad nära tomtgräns. Ett bygglov för garagetält krävs dock då det är att betrakta som en byggnad.

  Hälsningar,


  Felicia
 • Hej, om man bor utanför detaljplanerat område och bygglovsbefriat. Måste man då ha markägarens medgivande för uppförande av plank i tomtgräns mot skogsmark?
  Oskar
 • Hej Oskar,

  Det beror på vad för staket/plank du ska bygga. Handlar det om ett bygglovsbefriat staket så krävs inte tillstånd om staketet står på egna tomten, med detta så innebär det att när man bygger eller renoverar staketet så måste man kunna göra detta från sin egen tomt utan att passera tomtgräns.

  Hälsningar,
  Felicia
 • Jag tänker ett täckande plank som är ca 180cm högt en liten bit in på vår tomt så att det går att underhålla det. Men inte 4,5m in eller i direkt anslutning till bostadshuset.
  Oskar
 • Hej Oskar,

  För detta krävs bygglov och du behöver då inkomma med en ansökan som inkluderar en nybyggnadskarta, kontrollplan samt fasadritning. En teknisk beskrivning krävs också och frågan om det är strandskyddat.

  Hälsningar,
  Felicia
 • Garagetält?
  Ett tält (5x10m) uppbyggt med träreglar och beklätt med olikfärgade presenningar räknas detta som garagetält. Det är placerat direkt på tomtgräns. Det innehåller olika båtar för närvarande. på tomten finns även en huvudbyggnad på 60-70 kvm.
  Anne Alsén
 • Hej Anne!

  En sådan byggnad är att betrakta som en komplementbyggnad och bygglov krävs. Placering och dylikt måste avgöras
  av byggenheten och eventuellt också strandskydd om fastigheten är belägen innanför strandskyddat område.

  Vänliga hälsningar,
  Johanna
 • Solcellsanläggning.

  Vad gäller för en fristående solcellsanläggning? Alltså en anläggning helt fristående från övriga byggnader på tomten. Detta gäller inom detaljplanerat område.

  Mvh
  Per
  Per
 • Hej Per,

  Tack för din fråga!

  Vad gäller fristående solcellsanläggning kommer ett bygglov att krävas.
  Det krävs inte bygglov för solceller/solpaneler på byggnader om de följer byggnadens form, det vill säga ligger dikt an mot taket och du bor inom detaljplanerat område.

  Du är också varmt välkommen att tala med våra bygglovshandläggare som vi har tillgängliga över telefon.

  Du når oss på: 0857047000

  Trevlig helg!

  Med vänliga hälsningar,
  Lydia
 • Hej, behövs det bygglov för att ställa upp en container på långtid för förvaring (flera år)?
  Kenneth
 • Hej Kenneth!

  Tack för din fråga.

  Det kommer att krävas tillstånd samt bygglov för att ställa upp en container på tomten.

  Det bästa är om du kan ringa in till oss på 0857047000 med din fastighetsbeteckning så kan våra bygglovshandläggare kika på detta.

  Vänliga hälsningar,
  Lydia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.