Till senaste kommentaren

Får man utan vidare uppföra ett garagetält på sin egen tomt?

Får man utan vidare uppföra ett garagetält på sin egen tomt? Jag behöver något att förvara min bil i på vintern.
Mattias Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mattias!

  Tack för din fråga! Nej, ett garagetält är en byggnad vilken man måste ansöka om bygglov för eller använda attefallsreglerna till om tältet uppfyller dem.

  Med vänliga hälsningar,
  Julia
 • Gäller det också om det inte står permanent? Tanken är att det skulle stå uppe bara under snöperioden, dvs december-februari. Bilen har tygtak så just snö är problemet.
  Mattias
 • Hej igen Mattias!

  Vi skulle mest sannolikt bedöma det som en olämplig åtgärd för har man möjlighet att söka ett riktigt bygglov ska man inte exempelvis söka tidsbegränsade bygglov eller säsongsbetonade.

  Med vänliga hälsningar,

  Julia
 • Bygglov avskräcker både pga att det verkar svårt och inte minst dyrt tyvärr.
  Mattias
 • Hej
  Grannen vill sätta upp ett ”garagetält” i direkt anslutning till vår gemensamma tomtgräns är det ok om vi som grannar accepterar det? Eller krävs bygglov? Ska en ”byggnad ” alltid placeras 4,5 m från tomtgräns?
  I M D
 • Hej!

  Det är lite svårt att vara generell vid byggnationer eftersom det spelar roll om fastigheten är belägen inom eller utom detaljplanerat område. Vid detaljplanerade områden står det i planbestämmelserna hur byggnader ska placeras och det är det som då gäller. För fastigheter som inte har en detaljplan finns inget som säger att en byggnad ska vara minst 4,5 meter från tomtgräns utan då är det lämpligheten som ska avgöras och se om det är lämpligt att placera en byggnad nära tomtgräns. Ett bygglov för garagetält krävs dock då det är att betrakta som en byggnad.

  Hälsningar,


  Felicia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.