Till senaste kommentaren

Information om covid-19 smitta på förskolan

När magsjuka eller tex löss bryter ut i förskolor, brukar det informeras om det i förskolan så att föräldrarna kan ta till extra försiktighetsåtgärder. Detsamma bör vara självklart med covid-19, men är det så? Min dotter kommer börja förskolan till hösten (hon var hemma när pandemin bröt ut) och jag som förälder vill känna mig någonlunda trygg att lämna henne och kunna ta beslut, om misstänkta coronafall bryter ut på förskolan. Det här ska ju vara för allas bästa för att förhindra kluster och bryta smittkedjor. Hur har Värmdö kommun tänkt kring detta, för OM det inte kommer ut någon information om misstänkt corona eller bekräftad, med en samhällsfarlig anmälningspliktig sjukdom, då bryter ju förskolan mot smittskyddslagen?
Mvh Anneli

Kommentarer

 • Hej Anneli,

  Tack för din fråga.

  Vi får inte kännedom om smittade eller misstänkt smittade om det inte finns behov för att någon del av vår verksamhet ska agera på särskilt sätt. Vid sådana situationer gäller patientsekretessen för de medarbetare i kommunen som får ta del av information om misstänkt eller konstaterat smittade personer. Våra invånare ska alltid känna stort förtroende för personalen i den kommunala omsorgen - därför är patientsekretessen viktig.
  Folkhälsomyndighetens budskap är att friska barn är välkomna till skola och förskola. Barn med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, ska avstå från sociala kontakter som riskerar att sprida smitta och stanna hemma även vid en förkylning som normalt sett inte betraktas som ett hinder för att gå till skola eller förskola. Vår förskolepersonal arbetar varje dag för att ge våra minsta medborgare stabilitet och trygghet även under pandemin.

  Det gör vi genom att:
  • Vi jobbar bara när vi är friska
  • Vi stannar hemma i två symtomfria dagar om vi varit sjuka
  • Vi är noga med vår handhygien
  • Vi hjälper era barn att vara noga med sin handhygien
  • Vi håller tvåmetersregeln mellan oss och er vårdnadshavare
  • Vi torka borden innan vi äter och torkar regelbundet av handtag och toaletter
  • Vi äter mellanmål ute så ofta det går
  Ni vårdnadshavare kan bidra genom att
  • I möjligaste mån alltid lämna och hämta ditt barn utomhus
  • Alltid ta närmsta vägen in till ditt barns avdelning – undvik att gå runt i lokalerna
  • Hjälpa oss hålla avstånd mellan personal och vårdnadshavare
  • Låta ditt barn stanna hemma om det är sjukt
  • Låta ditt barn stanna hemma i två symtomfria dagar om det varit sjukt
  • Ringa oss om du är sjuk – vi ser vi till att du kan lämna ditt barn på ett säkert sätt
  Hör av dig om du vill ha hjälp eller har fler frågor.
  Du når oss på: 08-570-470-00

  Med vänliga hälsningar,
  Lydia
 • Hej Lydia,

  om man sätter upp en lapp på dörren i förskolan och meddelar på schoolsoft att det finns fall av corona på förskolan, precis som med andra smittsamma sjukdomar, hur är det att lämna ut information om specifika personer? Om man kan göra det när influensa går eller andra smittsamma sjukdomar förstår jag inte varför det är så hemligt med just corona? Jag tycker det känns väldigt otryggt att lämna dottern till förskolan nu. Jag tycker det borde finnas mer samarbete och öppenhet kring det här för att få alla känna sig tryggare och hindra ev spridning. Jag Jan inte se hur man skulle bryta mot patientsekretessen genom en allmän lapp på dörren. Man pekar inte ut någon. Något känns väldigt fel i det här.
  /Anneli


  Anneli
 • Hej Anneli!

  Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Region Stockholms riktlinjer och rutiner. Det finns inget som tyder på att barn tendera att vare sig smittbärare eller blir sjuka av corona.

  Vi är tydliga med att barn och personal ska stanna hemma vid minsta symtom på halsont, feber, snuva eller luftrörsproblematik. Om vi har barn som uppvisar symtom så kontaktas vårdnadshavare för hämtning. Om personal visar symtom så skickas de omedelbart hem och stannar hemma i minst två symtomfria dagar.

  Om myndigheters rekommendationer förändras så kommer våra riktlinjer att följa dessa.

  Vänliga hälsningar,

  Johanna
 • Hej Johanna,

  Tyvärr smittas barnen, har personligen kännedom om det. Och då skulle ju rekommendationen att inte besöka sina mor och farföräldrar ( mer än på distans och ute) som barnbarn vara helt onödigt. Visst smittar barnen, annars är det motsägelsefull information. Jag förstår att ni följer fhms rekommendationer, men det vore på sin plats med en dialog från kommunens sida med folkhälsomyndigheten. Man ska inte behöva må psykiskt dåligt att lämna sina barn varken till förskolan eller skolan.
  Mvh Anneli
  Anneli
 • Hej Anneli!

  Vänligen ta telefonkontakt med ansvariga på kommunen för dessa typer av frågor, om du anser dig behöva ett än mer utförligt svar.

  Kontakt: 08-570 470 00

  Vänliga hälsningar,
  Johanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.