Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Skyltning egen väg i Bostadsrättsförening samt farthinder, krävs lov?

Hej Kommunen,

Jag sitter i styrelsen för BRF Haghulta Backe. Vi kommer inom kort ha stämma och jag vet att frågan om hastighetsbegränsning kommer att komma upp på stämman. Jag vill därför stämma i bäcken och veta vad som gäller innan vi sätter oss. Vi har en egen vägstump på ca 150 meter idag grusad. Vi vill sätta upp skyltar vid början och slutet av vägen - typ gångfartsområde plus eller skylt varning "lekande barn" eller likande. Vi har bekymmer att folk som inte bor på vår gatstump kör väldigt fort utan en tanke på alla lekande barn i området. Vi vill bara på ett enkelt sätt uppmärksamma dessa på att det finns barn i området och hålla nere den allmänna hastigheten. Min fråga är således vad krävs för att vi skall få sätta upp sådan skyltar? Krävs något tillstånd eller är det ok då vägen är vår egen? Likadant kommer vi att asfaltera vår väg och i samband med det även uppföra enklare farthinder (vägbulor). Är det ok eller krävs något även här? Krävs tillstånd för att asfaltera eller väljer vi själva vilken beläggning vi vill ha? Tacksam för snart svar. Ha en bra vecka!

Kommentarer

 • Hej Rikard!

  Tack för dina frågor!

  Det krävs bygglov för att sätta upp en skylt inom planlagda områden. I 6 kap 3 § Plan- och byggförordningen står det när det inte krävs bygglov för skylt inom planlagda områden tex. en skylt vars area är högst 1 kvm, skyltar för tillfälligt evenemang mm. Det krävs inte marklov för asfaltering eller enklare farthinder om ni inte ändrar på marken mer än +/- 0,5 m.

  Bästa hälsningar,

  Julia
 • Tack för info, jag hittade det jag sökte i plan- och byggförordningen (inte bryggföreningen )
  Rikard
 • Toppen Rikard!
  Julia
 • Hej,

  på samma ämne. Vilka regler gäller för upprättande av gångfartsområde på enskild väg?

  Vänligen,

  Oskar
  Oskar
 • Hej Oskar,

  Det behövs göras en ansökan om upprättande av lokal trafikföreskrift för gångfartsområde till kommunens trafikingenjör, som i sin tur skickar den vidare till Transportstyrelsen. Han tipsar även att man på enskild väg helt enkelt kan göra en upphöjning som ej skyltas, detta för att slippa gå genom Transportstyrelsen. För mer information, ring 08-570 470 00, tag knappval 3 och be att få bli kopplad till vår trafikingenjör.

  Med vänlig hälsning,
  Lenita
 • Hej! Idag cyklade jag runt på Hölö, varje väg hade i princip skyltar om enskild väg, privat väg, enskilt område, privat mark, kändes väldigt otrevligt att besöka ön. Har alla dessa skyltar verkligen godkännande och bygg lov från Värmdö kommun eller har de boende bara köpt skyltarna på nätet och satt upp olovligen? Kan de åläggas att ta ner sina skyltar?
  Ludvig
 • Hej Ludvig!

  Vägarna där ute är enskilda så kommunen har inget med skyltning att göra.

  Vänliga hälsningar,
  Johanna
  Johanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.